Движение 21 поиска въвеждане на гласуване по пощата за предстоящите парламентарни

...
Движение 21 поиска въвеждане на гласуване по пощата за предстоящите парламентарни
Коментари Харесай

И Татяна Дончева иска гласуване по пощата за изборите напролет

" Движение 21 " поиска въвеждане на гласоподаване по пощата за идните парламентарни избори. Новината разгласи водачът на партията Татяна Дончева по време на консултация при президента Румен Радев. Днес той организира диалози с представители на три извънпарламентарни партии по отношение на провеждането на парламентарните избори - партиите " Движение 21 ", " Движение България на жителите " и " Волт ". 

" Гласуването би трябвало да бъде съобразено със здравните условия и с оптималната отбрана на правото на глас. Освен болните и карантинираните, опасения от процеса на гласоподаване и от опцията от заразяване изпитват огромна част от българските жители. Затова за нас сериозен въпрос е преосмисляне на технологията на гласоподаване. За нас гласуването по пощата напълно не е екзотична концепция, която в никакъв случай не може да стане. Тя може да стане и да реши доста проблеми ", сподели Дончева. " Българската поща не е в най-прекрасно състояние, изключително в последните 10-15 години, само че тя съществува, има цялостен обсег в цялата страна ", аргументира се Дончева.

По думите й, до гласоподаване по пощата би трябвало да бъдат позволени всички, които желаят, даже от основание, че изпитват терзание да не се заразят. Дончева уточни, че гласуването по пощата по метода на страните, които го практикуват, изисква дейности по дейна регистрация, което и в този момент се прави за хората с физически увреждания. Лицето би трябвало да уведоми общинската администрация, че желае да гласоподава по пощата, да се разпознава с всичките си персонални данни, да подпише заявката персонално, а общинската администрация да му изпрати по пощата бюлетини и пликове - в единия плик да се сложи бюлетината, която не предстои на в началото отваряне, а в другия плик - формуляра с персоналните данни и автограф, с които да се подсигурява, че това лице е упражнило правото си на глас. Двата плика се поставят в по-голям плик и по този начин се гласоподава по пощата, изясни Дончева. 

Освен това, съгласно нея, можело да се сложат контейнери и кутии като урни на местата, на които се гласоподава, в които да се пускат пликовете с вота на хората. А един член на семейство можел да занесе повече от 1 плик (на членовете на фамилията си, даже на съседите си), стига вътре да го имало дребното пликче с всички отличителни данни. Накрая пощенския чиновник щампира пликовете и ги дава на комисията. Комисията на собствен ред отваря пликовете и по изборните описи открива кое е гласувалото лице. Ако желаят ръководещите да запишат, че тези обособени пликове могат да се сложат в обособена урна и да се броят настрана, разясни Дончева. 

Според водача на  " Движение 21 "  видеонаблюдение би трябвало да има освен при процеса на отваряне на урните, броенето и записването на данните в протокола, само че и през целия избирателен ден в общото помещение на СИК, с цел да има надзор при броя дали своят вот и пусналите бюлетини. По думите й, в условията на пандемия и за първи път въвеждане всеобщо на машини за избор е нужна всеобща видео акция за разяснение по какъв начин ще се гласоподава. Накрая Дончева съобщи, че е рационално изборите да са към средата на април.

" Най-много от ниската изборна интензивност печелят ръководещите и този безпорядък в процеса на имунизирането обслужва точно тях, с цел да ги е боязън хората да отидат до урните ", коментира Димитър Делчев от Движение " България на жителите ". Според него, когато приключи изборният ден, флашката от всяка машина атоматично да се занесе в РИК и ЦИК и резултатът автоматизирано да се регистрира там, а не в секционната комисия и да няма ръчно преброяване на бележки. 

" За да има обаче доверие във флашката, че тя отразява правилно вота на всеки българин, преди този момент би трябвало да има ясна методика за узаконяване и тестване на машините, която да внуши доверие в тях ", отговори президентът Румен Радев. И подлага на критика властта, че не се е допитала до всички партии, които имат интерес от машиното гласоподаване, както и че забавя целия развой. 

Да има преброителни центрове като в Ирландия, предложи Настимир Ананиев от " Волт ". " Такива може да бъдат употребявани Общинските изборни комисии. Тогава казусът с видеонаблюдението отпада, тъй като там има по-добра връзка. Освен това може да се сложат и камери, тъй като там няма да има гласоподаване, а единствено преброяване на бюлетините ", обясни той.  

 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР